Rupsenliefde

Het is weer zover: de temperatuur schiet over de 25 graden heen en Nederland begeeft zich en masse naar het strand. Onderweg naar zand en zee zal het veel mensen zijn opgevallen dat er zich weerzinwekkende taferelen voordoen in sommige bomen. Zoals ieder jaar zijn enkele ongelukkige planten helemaal kaalgevreten en ingepakt met dikke witte draden. Tussen die weefsels krioelt het van de rupsen, die bij overmaat van ramp ook nog eens in je haar gaan zitten. Snel doorfietsen dus, op het strand kunnen ze je niet te grazen nemen.

Maar wat zijn het nou eigenlijk voor beestjes? De rupsen zijn larven van 7 verschillende soorten stippelmotten, geslacht Yponomeuta, die hele bomen inspinnen om zich te beschermen tegen roofdieren. De eitjes zitten bijna een jaar lang in de planten voordat ze in mei allemaal tegelijk uitkomen. In tegenstelling tot wat ik dacht, lijden de bomen er niet of nauwelijks onder. De blaadjes komen snel weer terug als de rupsen hun metamorfose tot motten hebben ondergaan. Toch blijven veel mensen het een vies gezicht vinden.

‘Gadverdamme’ hoor ik dus een paar keer van langslopende wandelaars. Daarna valt hun blik pas op die debiel die er met zijn camera naartoe is gegaan om close-ups te maken van de smerige insecten. Ik vind het daarentegen een prachtig gezicht. Het is een spookachtig schouwspel, zo’n witte boom, alsof er een reusachtige spin zijn web in heeft gemaakt. De diertjes zijn hartstikke onschuldig, ook als mot doen ze niemand kwaad: het idee dat alle motten kleren eten is een mythe. Het lijkt alsof ze allemaal samenwerken om zo efficiënt mogelijk een schild te bouwen tegen de loerende kauwen en koolmezen.

IMG_0447IMG_0448IMG_0450IMG_0481IMG_0457IMG_0470IMG_0434IMG_0477IMG_0473

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s